Shinzo Abe și-a numit un cabinet de extremă dreaptă, ce prevestește vremuri tulburi pentru continentul asiatic
Pe 26 decembrie, noul prim-ministru al Japoniei, Shinzo Abe, și-a prezentat guvernul. Naționalist cu state vechi, Abe a promis să vindece economia țării, adâncită în recesiune pentru a treia oară în ultimii cinci ani. Și a garantat că a învățat din greșelile primului său mandat de premier, din anii 2006-2007, când, în loc de politici financiare, s-a pierdut în nenumărate gafe și în dispute inutile privind responsabilitatea Japoniei în cel de-Al Doilea Război Mondial.
Întrebarea este dacă premierul va reuși să-și convingă miniștrii să nu se abată de la drumul vindecării economiei. Iar ținând cont de cele 19 nume recent anunțate, a dat de înțeles că, în realitate, promisiunile sale ar putea rămâne la nivel declarativ.
Să ne uităm pe câteva date. 14 din membrii cabinetului aparțin Ligii pentru Venerarea Martirilor de la Yasakuni - un templu controversat dedicat victimelor japoneze din cel de-Al Doilea Război Mondial, în care sunt omagiați și foști lideri de stat, executați pentru crime de război și crime împotriva umanității. 13 dintre ei sprijină Nihon Kaigi, un ONG naționalist ce militează pentru întoarcerea la „valorile tradiționale“ și renunțarea la „diplomația scuzelor“, prin care Japonia a reușit să cadă la pace cu vecinii în ultimele decenii. Iar 9 aparțin de o asociație parlamentară care neagă existența atrocităților de război comise în secolul trecut și care pretinde ca manualele de istorie să pună într-o lumină mai bună epoca militarizată a țării.
Premierul și-a anunțat deja intenția de a revizui trei dintre documentele care au pus fundamentele Japoniei moderne: constituția pacifistă din 1946, impusă de americani, legea educației, acuzată de „subevaluarea patriotismului japonez“, și tratatul de securita