Măsura ar putea fi introdusă experimental în al doilea semestru din 2013 şi nu constituie o discuţie cu FMI în luna ianuarie
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, ieri, că măsura reducerii TVA la 9% la pâine ar putea fi introdusă experimental în al doilea semestru din 2013 şi nu constituie o discuţie cu FMI în luna ianuarie, arătând că prin această măsură se urmăreşte reducerea evaziunii fiscale. "Am făcut calcule, avem câteva cifre pe care le supunem atenţiei. E o discuţie destul de avansată între Ministerul Agriculturii şi Ministerul Finanţelor. (...) Propunerea este să introducem undeva pe parcursul anului 2013, cel mai probabil în al doilea semestru, experimental la pâine, pentru tot lanţul de producţie, o TVA redusă de 9% - asta înseamnă la cereale, la morărit şi panificaţie la acele produse destinate exclusiv consumului de pâine, pentru că acolo se înregistrează o evaziune fiscală foarte mare", a precizat ministrul Agriculturii.
În prezent, evaziunea fiscală este de 70%
El a spus că în prezent evaziunea fiscală în acest domeniu este de 70%, iar prin reducerea TVA ar creşte baza de impozitare şi s-ar putea compensa acele sume care nu s-ar încasa la bugetul de stat. Constantin a precizat că a calculat împreună cu ministrul Finanţelor şi ministrul pentru buget că introducerea acestei măsuri la un anumit cod CAEN ar putea afecta bugetul de stat cu doar 200 milioane lei, iar pe un singur semestru experimental acea pierdere la buget ar fi de 100 mil. lei. "Eu cred că prin reducerea evaziunii fiscale am putea compensa foarte uşor aceste sume. Dacă această măsură experimentală va avea succes, am putea să o extindem şi la alte produse", a mai spus Constantin, precizând că dacă se va reduce evaziunea de la 70% la 20%, acesta ar fi un "proiect de succes".
"Este o măsură care probabil va stagna preţul la pâi