> În 2008, autorităţile locale acordau cetăţenilor străini 37 de autorizaţii de muncă, pentru ca în 2011 şi 2012, numărul lor să scadă la câte 5
Numărul străinilor care vin să muncească în Suceava este de la an la an tot mai mic. Criza şi implicit lipsa locurilor de muncă fac din judeţ o zonă aproape moartă în primul rând pentru „băştinaşii” care ar dori să se angajeze, dar ocolită şi de cetăţeni ai altor state, aflaţi în căutarea unui trai mai bun.
Angajatorii suceveni (singurii responsabili de astfel de demersuri) au solicitat anul trecut drept de muncă pentru doar 7 cetăţeni străini. Biroul pentru Imigrări Suceava a aprobat 5 cereri de eliberare a autorizaţiei de muncă pentru tot atâtea persoane din Ucraina şi Republica Moldova, celelalte două neîndeplinind condiţiile legale.
Tot 5 cetăţeni din afara României primiseră autorizaţie de muncă şi cu un an mai devreme, în 2011, dar solicitări au fost ceva mai multe, respectiv 11 persoane, 6 dintre ele picând însă la aceleaşi condiţii legale.
Aceasta în condiţiile în care, în anul 2008, din cele 41 de cereri pentru acordarea dreptului de muncă, autorităţile sucevene autorizau nu mai puţin de 37 de cetăţeni străini.
„Din punct de vedere al mediului de afaceri, Suceava este un oraş deloc tentant pentru străini. În plus, în eventualitatea că un patron ar dori să aibă angajaţi străini, cheltuielile pentru a-i aduce în ţară sunt foarte mari” a recunoscut şi comisarul Aurel Savin, şeful Biroului pentru Imigrări Suceava.
La sfârşitul anului 2012, în judeţ trăiau, cu drepturi legale de şedere, aproximativ 1200 de cetăţeni străini, cei mai mulţi fiind persoane căsătorite cu români şi străini veniţi la studii.
Anul trecut, Biroul General pentru Imigrări a eliberat, în toată ţara, 2454 de autorizaţii de muncă cetăţenilor străini, 1488 fiind pentru lucrătorii permanenţi, 658 pentru luc