Anul trecut preţul mediu al locuinţelor a scăzut, la nivel naţional, în medie cu 1,3%
Nici 2012 nu a trecut pentru piaţa imobiliară fără ca aceasta să consemneze o reducere a preţurilor pentru apartamente. Anul trecut la nivel naţional, preţul mediu al unui astfel de imobil a scăzut cu 1,3%, evoluţie pe care reprezentanţii portalului imobiliare.ro o consideră mai stabilă decât în toţi ceilalţi ani de criză.
Astfel preţul a coborât de la 991 de euro pe metru pătrat, până la 978 de euro pe metru pătrat, pe parcursul ultimelor 12 luni.
Aceştia au stabilit şi un clasament al celor mai afectate oraşe din punct de vedere al scăderii preţurilor, top care, în mod surprinzător, nu este condus de Bucureşti, în ciuda preţurilor semnificativ mai mari decât cele din provincie.
1. Constanţa
Oraşul situat la malul Mării Negre este oraşul în care s-a înregistrat cea mai mare depreciere a preţului din oraşele mari ale României.
Potrivit calculelor realizate de imobiliare.ro, în 2012 preţurile au scăzut cu 7,6%.
Aici, preţul mediu cerut pentru apartamentele noi şi vechi a ajuns, la finele lunii decembrie 2012, la 856 euro pe metru pătrat util, faţă de 926 euro pe metru pătrat util în ianuarie.
În ultimele 12 luni, apartamentele vechi din Constanţa s-au ieftinit cu 7,3%, de la 921 euro pe metru pătrat util, până la 854 euro pe metru pătrat util.
2. Ploieşti
Pe locul al doilea în clasament se situează Ploieştiul, cu un declin al preţurilor de 6,3% la 12 luni. Aici, indicele imobiliare.ro indica, la finele lui 2012, o valoare de 816 euro pe metru pătrat util, faţă de 871 euro pe metru pătrat util la începutul aceluiaşi an.
3. Cluj-Napoca
În Cluj scăderea de preţ consemnată în 2012 a fost de 5,5%, de la o valoare de 948 euro pe metru pătrat util, la 896 euro pe metru pătrat util