Gabriel Berca, fost ministru de Interne, nu crede ca verificarea celor aproape 8.000 de politiste, generata de scandalul sexual de la Olt, va produce efectele scondate de initiatori, considerand ca este o actiune "pompieristica".
"Nu cred in generalizari. Nu cred ca lucratorii din politie sunt vinovati, in ansamblul lor, pentru o intamplare, pentru ca sper sa fie o intamplare situatia de la Olt. Si pe perioada mandatului meu au fost diverse sesizari, nu de aceasta natura, si, de fiecare data, am evitat sa transfer asta la nivelul intregului aparat politienesc.
Profesionalizarea politiei a avut de suferit in ultimii 15 ani, cand s-a intrat anapoda in politia romana. Au fost ani cand s-au facut angajari, e adevarat ca si la cerintele Uniunii Europene, dar fara respectarea criteriilor, si asa se face ca ne-am trezit cu oameni care nu aveau ce cauta in politie, care nu au avut pregatirea de rigoare", a declarat Gabriel Berca pentru Ziare.com.
Peste 8.000 de politiste vor raspunde la un chestionar - afla care sunt intrebarile
Intrebat cine plateste comisiile de sociologi, psihologi, precum si pentru scoaterea din timpul programului a angajatelor, democrat-liberalul a explicat ca nu asa se pune problema.
"Dar eu nu cred in actiuni de genul asta, pompieristice. Evaluarea fiecarui inspectorat general de politie e necesara, insa eu nu cred in asemenea actiuni, mediatizate si facute la nivel national in termen de 2 saptamani.
Nu se va intampla ceva semnificativ, nu va avea un efect imediat. E greu din partea unei doamne din politie sa raspunda la un asemenea chestionar cu toata sinceritatea, e greu de crezut asa ceva. Dar, repet, nu cred ca ceea ce s-a intamplat in judetul Olt se intampla in fiecare inspectorat de politie. E o supra-mediatizare care, in niciun caz, nu face bine corpului politienesc", a decl