Peste 220 de angajate ale IPJ Cluj vor fi chestionate, până la sfârşitul săptămânii, pe tema discriminării personalului feminin din poliţie. Sindicaliştii spun că aceste verificări fac mai mult rău decât bine şi afectează imaginea femeii poliţist.
Chestionarea poliţistelor a avut loc astăzi la sediul Biroului pentru Prevenirea Criminalităţii din Cluj-Napoca. Cele mai multe dintre ele s-au ferit să dea detalii despre cum au decurs întâlnirile cu cei doi psihologi veniţi din Bucureşti.
Cele care au dorit să vorbească au povestit că unele întrebări au fost prea generale, iar altele prea agasante. Interviurile au durat între 5 şi 30 de minute.
"Bănuiesc că în cazul în care se urmăreşte descoperirea unor cazuri concrete de hărţuire sau de discriminare, întrebările ar fi putut fi mult mai la obiect. Bine, o întrebare concretă a fost chiar de genul acesta: <
Preşedintele Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie condamnă intervievarea angajatelor din cauză că psihologii fac parte din structurile Ministerului de Interne. Mai mult, prin asemenea verificări este afectată imaginea femeii poliţist. "Nu putem să vorbim de ceva liber, psihologii primesc nişte ordine, că de aia sunt subordonaţi şi fac ceea ce le spun şefii, deci nu pot să am decât o părere extraordinar de proastă despre această procedură", arată Iulian Surugiu.
Liderul sindical al poliţiştilor este de părere că cel puţin 30% dintre poliţişti ar trebui să plece din actualele structuri, pentru a se putea schimba mentalitatea în sistem.
"Atunci când spun că cel puţin 30% din şefii de