În Peninsula Iberică, dacă-i dai o palmă nevestei sau copilului poți ajunge la puşcărie. Ca o curiozitate, dacă furi un portofel cu maximum 400 de euro plătești doar amendă. Ciprian Bălţoiu, fost diplomat și primul corespondent extern al Digi24, dezvăluie pentru români cum să se ferească de probleme.
Cine crede că vine în Spania şi mai găseşte de lucru se înşală. Nimeni nu le spune românilor ce li se poate întâmpla aici”, îşi începe povestea Ciprian Bălţoiu, fost viceconsul al României la Madrid. Bălţoiu a renunţat anul trecut la poziţia de diplomat, cu şase luni înaintea expirării mandatului, pentru a se întoarce la profesia de bază, jurnalismul.
„Sora mea mi-a vorbit de Digi 24. Mulţi dintre colegii mei lucrau acolo. Cum eu aveam de gând să rămân în Spania, am văzut oportunitatea. M-am oferit să fiu corespondent, iar televiziunii i-a plăcut ideea şi am cinci minute la Digimatinal”, povesteşte el. Jurnalistul a ajuns diplomat dintr-o provocare. „A fost o ofertă la care nu mă aşteptam, din partea unui ministru de externe (n.r. Lazăr Comănescu). Lucram la TVR şi am mers cu el într-o delegaţie la Cernăuţi. Mi-a spus „tot timpul ne critici, ia pune-te tu în situaţia noastră”.
Din poziţia sa Bălţoiu s-a lovit de cazuri dramatice, de la autocare pline de români abandonate pe autostradă, până la oameni care erau să-și piardă viața în urma unei experiențe Spania. „Sunt mulţi oameni chemaţi să lucreze şi care s-au trezit puși să se prostitueze sau să cerşească. Am întâlnit un tânăr care era să-şi piardă viaţa. I s-a spus că are un loc de muncă în agricultură. Aici i s-a luat buletinul şi a fost pus la cerşit. A refuzat şi a fugit. Când l-au prins l-au bătut groaznic. A fugit din nou şi a ajuns la spital. I-am făcut actele de repatriere şi l-am condus la autogară. Când coboram treptele, i-a văzut pe cel care-l sechestraseră. A făcut pipi pe el de frică. Ne-am