La 1 ianuarie 2013 a intrat în vigoare Acordul privind zona de comerţ liber între ţările-membre ale Comunităţii Statelor Independente (CSI), semnat în 2011 la Sankt Petersburg şi ratificat de Parlament în septembrie 2012.
„Implimentarea acestui acord va dinamiza relaţiile comerciale regionale, va facilita atragerea investiţiilor şi schimbul de tehnologii între statele semnatare“, a declarat Inga Ionesii, şefa Direcţiei Politici comerciale a Ministerului Economiei.
Printre avantaje, oficialul a enumerat şi faptul că va fi păstrată taxa vamală zero pentru peste 10.000 de grupe de mărfuri, vor fi eliminate gradual taxele pentru produsele ce fac excepţie de la regimul de liber schimb, iar alte restricţii nu vor fi aplicate.
Datorită noului acord, a fost redus numărul tratatelor bilaterale existente ce reglementează relaţiile comercial-economice cu ţările din CSI. Documentul prevede şi mecanismele de soluţionare a litigiilor comerciale în cadrul platformei Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) şi în limitele procedurilor agreate de părţi.
RUŞII VOR SĂ NE ATRAGĂ ÎN UNIUNEA EUROASIATICĂ
„Cazuri precum embargoul din 2006 impus de Federaţia Rusă la importul vinurilor moldoveneşti vor putea fi soluţionate în cadrul OMC. Aplicarea oricăror restricţii în comerţ, fără a fi argumentate, nu va fi posibilă“, a explicat Inga Ionesii.
Şi economistul Viorel Chivriga consideră că acest document va avea efecte pozitive pentru dezvoltarea economică a ţării noastre, deoarece va facilita accesul mărfurilor moldoveneşti pe una dintre cele mai dinamice pieţe din lume.
„Republica Moldova a avut mult de pierdut pentru că nu a ştiut să atragă investiţii din UE, folosindu-se de faptul că are acces liber pe pieţele CSI. Luând în calcul şansele mari de a semna Acordul de Liber Schimb cu UE, ţara noastră poate deveni o platformă de acces pentru diverse co