Amplasarea afacerii, vadul comercial si indicele de sezonalitate vor fi cateva dintre criteriile analizate pentru stabilirea impozitului forfetar, care se va aplica ca procent dintr-un venit standard pentru fiecare domeniu, potrivit reprezentantilor intreprinzatorilor mici si mijlocii, a declarat intr-o conferinta de presa Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului pentru Intreprinderi Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), citat de Mediafax.
"Consiliul pentru IMM-uri s-a intalnit luni cu ministrul Maria Grapini, care ne-a prezentat ca la introducerea impozitului forfetar se vor avea in vedere cinci elemente. Unul dintre acesta este ca se va introduce selectiv doar in anumite domenii, in special in servicii, unde exista un grad redus de fiscalizare. Se are in vedere sa se elimine situatiile in care un hotel important din Bucuresti, cu un grad de ocupare de 80%, nu plateste impozit ca nu declara profit. Deci se va aplica mai ales unitatilor de turism, de cazare, unitati de incaltaminte etc", a mai spus Nicolescu.
De asemenea, impozitul se va stabili pe baza unor criterii precum amplasarea, vadul comercial, indicele de sezonalitate si capacitatea de a face afaceri.
"Aceste criterii suna rational. Impozitul va duce la simplificarea birocratiei, pentru ca nu necesita predarea de situatii financiare, deoarece acesta urmeaza sa se aplice ca un procent dintr-un venit standard. Ministrul ne-a asigurat ca masura va fi insotita de elemente de simplificare, foarte necesare pentru microfirme, si ca introducerea se face doar dupa ce se va discuta cu cei care lucreaza in bransa respectiva. Fiecare domeniu are intreprizatori corecti, activi, si se reflecta in documente, si altii care nu sunt corecti si care fac concurenta neloiala", a adaugat Nicolescu.
Reprezentantul firmelor mici si mijlocii spu