Banca Mondială a înrăutăţit prognoza de creştere economică pentru acest an pentru România la 1,6 la sută, de la 2,8 la sută cât estima la mijlocul anului trecut, în contextul unei reveniri lente la nivel global.
Prognoza Băncii Mondiale este uşor mai pesimistă decât creşterea economică vizată de Guvern pentru acest an. Astfel, guvernul de la Bucureşti şi-a fixat pentru 2013 o ţintă de creştere de 1,8 la sută, dar speră într-o variantă optimistă să atingă un avans de două procente, după ce anul trecut indicatorul a urcat cu 0,7 la sută. Aşadar, Banca Mondială e doar puţin mai pesimistpă decât executivul, mizând pe o creştere de doar 1,6 la sută. De departe, cea mai optimistă previziune pentru anul în curs este cea din noiembrie a Comisiei Europene care estima un avans economic de 2,2 la sută pentru România în acest an şi de 2,7 la sută pentru anul următor. Dar care sunt motivele care au dus la revizuirea drastică a previziunilor Băncii Mondiale : ei bine, analiştii acestei instituţii financiare spun că, având în vedere legăturile financiare şi comerciale strânse dintre zona euro şi ţările din restul Europei, între care se numără şi România, regiunea ar fi direct afectată de o deteriorare majoră a crizei datoriilor, precum şi de stagnarea sau avansul lent al economiei uniunii monetare. De asemenea, nivelul ridicat al împrumuturilor neperformante din sistemul bancar ar putea afecta în continuare creditarea şi compromite şansele de redresare. La nivel global, Banca Mondială a revizuit în scădere prognozele. Economia mondială ar urma să crească cu 2,4 la sută în 2013, de la 2,3 la sută în 2012, după ce în iunie Banca Mondială estima un avans de 3 procente în 2013.
Lea Berzuc
Banca Mondială a înrăutăţit prognoza de creştere economică pentru acest an pentru România la 1,6 la sută, de la 2,8 la sută cât estima la mijlocul anului trecut, în contextul