Romania este mentionata ca fiind una dintre tarile cele mai vulnerabile din centrul si estul Europei, in raportul "Libertatea in lume 2013", al Freedom House. Este vorba de vulnerabilitate economica, dar si generata de coruptie.
Freedom House scrie ca anul 2012 a adus putine schimbari politice majore in centrul si Estul Europei.
"Cu toate acestea, cateva tari din regiune raman profund vulnerabile la dificultatile economice, amestecul corupt al intereselor de afaceri si politice si intolerantei guvernului fata de statul de drept", se arata in raport. Este data exemplu Romania. "Romania, spre exemplu, a fost zguduita de incercarea politizata, dar in cele din urma fara succes, a premierului, de a demite presedintele".
Cu toate acestea, Romania si-a mentinut pozitia in clasamentul democratiilor lumii, ramanand la nivelul 2 atat in ceea ce priveste drepturile politice cat si libertatile civile. In acelasi timp, Republica Moldova si-a pastrat pozitia anterioara, obtinand nivelul trei la ambele categorii.
Per total, raportul Freedom House releva ca democratia este in declin in intreaga lume, pentru al saptelea an la rand. Aparitia miscarilor protestatare sunt principala forta din spatele pasilor spre democratie facuti in Orientul Mijlociu anul trecut, insa in celelalte regiuni ale globului se constata regresul, pe fondul raspunsului dur al autoritatilor la miscarile populare.
"Din datele noastre reiese sofisticarea in crestere a dictatorilor moderni. Sunt flexibili; distorsioneaza si abuzeaza sistemul legal; sunt maestri ai propagandei moderne. In special din cauza Primaverii Arabe, sunt nervosi, asa se explica persecutia intensificata a miscarilor populare pro-reforma", explica Arch Puddington, vicepresedinte pentru cercetare al Freedom House.
Desi numarul tarilor considerate libere in 2012 s-a marit cu