Sute de disponibilizaţi de la combinatul Mechel din Câmpia Turzii s-au înscris astăzi în proiectul pe bani europeni numit simbolic "combinat social". În cadrul acestuia, 250 de oameni vor primi vouchere de 15.000 de euro cu care să cumpere echipamente pentru o viitoare întreprindere, la care vor fi şi proprietari şi angajaţi. Alţi 130 de şomeri vor fi angajaţi pe diverse funcţii în această întreprindere, care are deja asigurat un contract de livrare de subansamble pentru gigantul IKEA.
Conducerea Agenţiei judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, care implemetează proiectul "combinatul social", le-a prezentat azi disponibilizaţilor de la Câmpia Turzii cum va funcţiona viitoarea întreprindere şi cum pot ajunge patroni şi angajaţi în acelaşi timp. Preşedintele comisiei de muncă din Senat consideră că această formulă va spori productivitatea.
"Este o întrepridere socială unică, prima din România", spune preşedintele comisiei de muncă, Liviu Pop. "Modelul trebuie aplicat în cât mai multe zone, pentru că particularitatea este una simplă: proprietarii utilajelor sunt angajaţii care lucrează pe ele, şi atunci interesul este ca productivitatea să fie cât mai mare".
Proiectul are un buget de 6,4 milioane euro, din care 2,4 milioane vor fi folosite pentru instruirea oamenilor, iar 4 milioane pentru cumpărarea echipamentelor. Încă se caută locaţia pentru viitoare fabrică de 1.500 de metri pătraţi, care va fi în Câmpia Turzii. Directorul Agenţiei Judeţene de Ocupare a forţei de muncă spune că vor avea prioritate oamenii care au şanse reduse să-şi găsească de lucru în altă parte.
"Criteriul va fi rezultatul testului de aptitudini care se va realiza cu un echipament performant", spune directorul AJOFM Cluj, Daniel Don. "Alte criterii sunt vârsta, adică ne orientăm spre cei care au un grad redus de ocupare, adică vârsta, sănătatea dacă le permite".
Oa