La Sibex, prima jumătate din cea de a treia şedinţă a săptămânii a adus scăderi ale cotaţiilor futures. Tendinţa roşie a fost evidentă încă de la deschidere pentru preţul derivatului pe Dow Jones. În schimb, cotaţia euro faţă de dolar, a petrolului şi a DESIF5 au testat uşor şi teritoriul pozitiv. Impunerea scăderilor a părut că impulsionează oarecum speculatorii care, până la ora 17.15 încheiaseră aproape 500 de contracte, mai mult decât nivelul de marţi de la aceeaşi oră. Valoarea tranzacţiilor se situa la 4,5 milioane lei.
În sectorul derivatelor pe indici, se observau 187 contracte pe Dow Jones, scadenţa martie. Cotaţia de la Sibex a indicelui scădea cu 30 de puncte, la 13.440 puncte, corelându-se cu futures-ul din SUA. Acesta a anticipat scăderi pe piaţa de la New York după ce Banca Mondială a redus previziunile de creştere economică la nivel global şi după ce îngrijorările despre economia Europei au crescut.
Următorul produs în top era derivatul EUR/USD_RON cu circa 100 de contracte. Pe scadenţa martie, moneda unică se deprecia timid în raport cu dolarul, pierzând numai 0,07% până la o cotaţie de 1,32970 USD. Pe pieţele valutare externe, deprecierea euro s-a temperat însă miercuri iar moneda unică chiar a reuşit chiar să recupereze din terenul pierdut, după ce un oficial al Băncii Centrale Europene a temperat grijile investitorilor cu privire la faptul că instituţia ar putea face demersuri pentru a tempera recenta întărire a euro.
Pentru DESIF5 numărul contractelor pe scadenţa iunie a fost de 87 iar cotaţia a închis la 1,53 lei/acţiune, în staţionare. Participanţii au tranzacţionat şi pe scadenţa martie, încheind 25 de contracte. Cotaţia acţiunii SIF5 pentru termenul din primăvară a fost estimată la 1,51 lei, după o scădere de 0,66%.
Pe sectorul derivatelor pe mărfuri contractul pe preţul petrolului a fost din nou tranzacţionat, înre