Fie că sunt specialişti în inginerie, ştiinţe economice sau juridice, cei mai mulţi dintre preşedinţii comisiilor parlamentare ale guvernului Ponta II şi-au început cariera profesională pe funcţii corelate cu studiile absolvite în principal în sectorul privat. Deşi există printre aceştia şi persoane care şi-au făcut debutul în politică mai târziu, fie în timpul guvernului Năstase sau chiar începând cu anul 2008, majoritatea preşedinţilor comisiilor parlamentare sunt oameni cu experienţă în politică de cel puţin 15 ani.
În perioada următoare, printre cele mai importante decizii pe care aceştia va trebui să le ia sunt numirea şefilor şi a conducerii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF - care va reuni comisiile pentru supraveghere a asigurărilor, a sistemului de pensii private, precum şi a valorilor imobiliare), toate autorităţile de supraveghere financiară active de până acum fiind desfiinţate, cu excepţia celor ce ţin de BNR, precum şi numirea membrilor ASF. De asemenea, în 2014 expiră mandatul conducerii BNR şi vor fi noi numiri. Preşedinţii comisiilor parlamentare se vor ocupa în acest mandat de aprobarea unora dintre cele mai importante legi propuse de Guvern, precum cea a bugetului de stat, legea sănătăţii sau cea a asigurărilor sociale.
În prezent, Parlamentul este compus din 44 de comisii (Camera Deputaţilor şi Senat), numărul preşedinţilor acestora ajungând la 42 de persoane (două dintre comisiile comune neavând informaţii disponibile cu privire la organigramă - n. red.), potrivit datelor publicate pe site-urile Camerei Deputaţilor şi Senatului.
Ce îşi propun oamenii care vor avea un cuvânt greu de spus în aprobarea celor mai importante legi venite în Parlament? "Am acelaşi obiectiv ca până acum - elaborarea unei legislaţii coerente, care să ducă la creşterea economică a României", spune Mihai Tudose, preşedint