Propunerea ministrului Sănătăţii Eugen Nicolăescu de a nu mai finanţa spitalele private pentru diferite servicii, printre care se numără operaţia de cezariană, a împărţi inclusiv managerii de spitale din domeniul public privat în două tabere.
Deşi această măsură este susţinută de marea majoritate a managerilor de spitale, o parte dintre aceştia spun că banii pe care ministrul îi va lua de la privat nu vor ajuta la îmbunătăţirea serviciilor medicale de la stat, pentru că suma este mică.
„Deocamdată nu văd niciun avantaj. Momentan discutăm de nişte sume virtuale. Cel mai bine ar trebui ca reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate să iasă cu nişte cifre în care să ne arate concret cât bani s-au decontat la sistemul privat şi câţi la cel de stat”, a declarat pentru gândul Dan Căpăţână, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa.
Până în prezent, potrivit cifrelor vehiculate, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, ar deconta până la 10% doar spitalelor private. „Dacă aceşti bani ar fi redistribuiţi spitalelor de stat pentru Secţiile de ATI (nr. Anestezie şi Terapie Intensivă), ei sunt insuficienţi pentru a îmbunătăţi serviciile medicale de la stat. Până când Casa nu vine cu nişte cifre exacte, vorbim doar despre nişte supoziţii”, a mai punctat şeful de la Spitalul de urgenţă din Constanţa.
Directorul de la Spitalul Elias: „Sistemul sanitar de stat este unul subfinanţat”
Prof. dr. Dana Safta, directorul de la Spitalul de Urgenţă Elias, din Bucureşti, a declarat pentru gândul că suma pe care spitatele private o primesc de la fondul unic de sănătate este mult mai mare. „S-a vorbit despre un procentaj de până la 10%. În realitate, procentajul care ajunge la spitalele private din sistemul public de stat este cuprins între 30 şi 40%”, a spus prof. dr. Safta.
Medicul a mai vorbit şi despre faptul că sistemul sanit