Introducerea impozitului forfetar de la 1 iulie este aproape sigura, masura urmand sa fie inclusa intr-un pachet legislativ de lupta impotriva evaziunii fiscale, estimeaza oamenii de afaceri si expertii economici contactati de DailyBusiness.ro. Impozitul va fi calculat in functie de o serie de criterii care NU vor tine cont de cifra de afaceri realizata.
Nu iese fum fara foc. Un proverb vechi care isi dovedeste actualitatea in cazul impozitului forfetar. Chiar daca Victor Ponta ne-a spus, marti seara, in interviul de la Realitatea TV, ca introducerea impozitului este incerta, realitatea arata ca in spatele “scenei”, ministrul IMM-urilor, Maria Grapini si reprezentantii oamenilor de afaceri lucreaza de zor la forma acestuia.
Daca pe vremea lui Emil Boc, toata lumea a injurat forfetarul. Acum, in noua versiune acesta este salutat de asociatiile profesionale din mediul de afaceri.
Un prim draft al acestui sistem de impozitare, prezentat de reprezentantii intreprinzatorilor mici si mijlocii in urma negocierilor cu ministrul de resort, Maria Grapini, arata ca impozitul forfetar se va calcula in baza unor estimari ale veniturilor standard generate de astfel de societati. Noul sistem de taxare este menit sa reduca evaziunea fiscala care in domeniile vizate este foarte mare.
“Patronii firmelor private, pe care noi ii reprezentam, sunt de acord cu aplicarea acestui impozit, insa numai atata timp cat masura nu va reprezenta un plus de fiscalitate si va contribui la eliminarea concurentei neloiale”, a afirmat Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
Eliminarea concurentei neloiale inseamna, in fapt, sanctionarea pietei negre. Impozitul va fi aplicat in principal in sectorul de Horeca (hoteluri, restaurante) si in alte servicii precum cele de tax