Franta si Germania, principalii arhitecti ai constructiei europene, sarbatoresc martea viitoare 50 de ani de la reconcilierea lor istorica, dupa al doilea Razboi Mondial, dar gigantul economic german priveste cu tot mai multa ingrijorare la vecinul sau francez, care pare sa prezinte semnele unei decuplari economice periculoase pentru ansamblul zonei euro, scrie AFP.
In 22 ianuarie 1963, semnarea Tratatului de la Elysee de catre generalul de Gaulle si cancelarul Konrad Adenauer a marcat vointa unui nou viitor pentru cei doi "dusmani istorici".
La jumatatea lunii noiembrie, insa, o informatie, dezmintita oficial, starnea senzatie: guvernul german ar fi incredintat celor cinci intelepti - economisti insarcinati cu consilierea executivului - misiunea de a reflecta la reformele necesare in Franta. Semn de febrilitate sau scurgere calculata pentru a pune presiune asupra Parisului?
Cateva zile mai tarziu, la varful tensiunilor dintre cele doua tari in ceea ce priveste strategia pentru zona euro - austeritate impotriva relansarii cresterii - purtatorul de cuvant al guvernului german, Steffen Seibert, afirma ca Berlinul il asteapta pe premierul francez, Jean-Marc Ayrault, cu "curiozitate", pentru a putea "explica masurile avute in vedere de guvernul francez pentru a ajunge la mai multa competitivitate".
"Franta, noua Grecie?", se intreba influentul tabloid Bild, "bomba cu intarziere", scria Die Welt, ca ecou la saptamanalul britanic "The Economist" in timp ce, pentru Handelsblatt, Franta este "bolnavul" Europei.
Un calificativ folosit si de Lars Feld, unul dintre cei cinci membri ai Consiliului Inteleptilor. Intrebat de AFP, acesta explica: "Nu ma tem ca Franta se va regasi in situatia Italiei de anul trecut, respectiv sa fie nevoita sa faca fata unor puternice cresteri ale dobanzilor".
"Problema este ca in 20