Tot mai mulţi băimăreni cad victime infracţiunii de înşelăciune. Metodele folosite de infractori sunt dintre cele mai diverse, iar aceștia nu de puține ori dau dovadă și de ingeniozitate.
Tocmai de aceea Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul IPJ Maramureş fac o serie de recomandări populaţiei.
1. Înşelăciunea prin declinarea de calităţi oficiale
„Vineri 11 ianuarie, o băimăreancă a fost înşelată printr-o astfel de metodă. Ea a declarat că la locuinţa ei s-a prezentat o persoană care s-a recomandat a fi angajat al societăţii de distribuire a gazului metan şi i-a cerut să plătească suma de 49 de lei, reprezentând contravaloarea verificării contorului de gaz. Pentru a părea credibil bărbatul i-a dat femeii o chitanţă care însă nu avea nici serie nici dată. Când şi-a dat seama că a fost victima infracţiunii de înşelăciune a anunţat poliţia”, au anunţat oficialii IPJ Maramureş.
Recomandări: Aveţi în vedere faptul că societăţile de distribuire a gazului metan, a apei sau a energiei electrice, societăţile de salubrizare anunţă cetăţenii înainte de a efectua verificări la domiciliu şi nu solicită plata pe loc a serviciilor prestate. Acestea sunt incluse în facturile emise şi pot fi achitate doar la caseriile societăţilor respective sau la unităţi bancare. Puteţi să vă procuraţi o listă cu telefoane utile pe care să o folosiţi atunci când la uşa dumneavoastră se prezintă diverse persoane care pretind că reprezintă societăţi de furnizare servicii.
2. Înşelăciuni prin internet
La sfârşitul anului trecut pe internet a apărut un virus care circulă şi astăzi şi care apare ca un mesaj din partea Poliţiei Române şi care blochează calculatoarele. Utilizatorii de calculatoare sunt anunţaţi că trebuie să plătească o anumită sumă de bani deoarece au încălcat legislaţia privind drepturile de autor. De frica pedepselor pentru pira