Cu excepţia USL, formaţiunile politice cu pretenţii se preocupă în această perioadă de stabilirea unor candidaţi cu şansă la alegerile prezidenţiale din 2014. Crin Antonescu este opţiunea fermă a USL pentru funcţia supremă în stat, decizia fiind luată atât de PSD cât şi de PNL la congresele simultane ale celor două partide. Astfel că, din acest punct de vedere, lucrurile sunt cât se poate de clare în situaţia în care USL va dăinui, aşa cum se speră şi se doreşte, în structura actuală. Iar zvonurile conform cărora PSD s-ar gândi şi la o posibilă candidatură a lui Sorin Oprescu trebuie incluse până la proba contrarie în perimetrul unor speculaţii destabilizatoare.
Situaţia este mult mai complicată pe eşichierul dreptei politice, unde clarificările în acest context întârzie iar controversele se înteţesc în mod vizibil. Mulţi lideri PDL susţin că în perioada actuală prioritară este analiza cauzelor care au determinat eşecul zdrobitor al democrat-liberalilor la alegerile parlamentare şi organizarea unui congres extraordinar menit să aleagă o nouă conducere la nivel central sau să stabilească, cel puţin, măsuri concrete pentru resuscitarea partidului aflat acum în criză profundă.
Nominalizarea candidatului la demnitatea prezidenţială este totuşi o temă tentantă pe care unii lideri PDL nu au ocolit-o, avansând numele unor posibili aspiranţi. Rămâne însă necunoscut numele celui pe care îl va valida Traian Băsescu pentru a-l susţine ca posibil succesor la Cotroceni, ştiut fiind că şi această voinţă a sa va fi determinantă pentru democrat-liberali.
Pornind de la acest considerent, surse din PDL susţin că viitorul candidat la preşedinţie agreat de Traian Băsescu este şeful Cancelariei sale de la Cotroceni, consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu. Conform aceloraşi surse, acesta ar urma să ocupe un viitor loc de lider, fie în PDL, fie al unei gr