Ministerul Sanatatii a prezentat miercuri, Guvernului o nota privind finantarea din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatat (FNUASS) a furnizorilor de servicii medicale din sistemul privat. In document se arata, printre altele, ca spitalele private au beneficiat o buna perioada de timp de mecanisme de finantare preferentiala, suma decontata pe caz rezolvat fiind negociabila, si nu fixa, pe baza sistemului DRG (sistemul de clasificare in grupe diagnostice), ca in cazul spitalelor publice.
Astfel, potrivit ministerului, dezvoltarea sistemului privat de servicii spitalicesti de sanatate a fost importanta in ultimii ani insa ea s-a facut pe baza sustinerii cu fonduri din partea sistemului public de asigurari de sanatate.
Potrivit unui comunicat de presa al Mnisterului Sanatatii, documentul prezentat Guvernului contine detalii privind situatia actuala a finantarii furnizorilor medicali, dar si informatii referitoare la noi masuri si principii care vor fi promovate de Ministerul Sanatatii pentru aplicarea politicilor de sanatate publica.
"Dezvoltarea sistemului privat de servicii spitalicesti de sanatate a fost importanta in ultimii ani, dar, din pacate, ea s-a facut pe baza sustinerii cu fonduri din partea sistemului public de asigurari de sanatate. Spitalele private au beneficiat o buna perioada de timp chiar de mecanisme de finantare preferentiala, suma decontata pe caz rezolvat fiind negociabila si nu fixa, pe baza sistemului DRG, ca in cazul spitalelor publice" se arata in raport.
Ministerul ofera drept exemplu un caz din 2009, cand un furnizor privat de servicii medicale din judetul Brasov a negociat si a primit pentru un caz rezolvat de cardiologie interventionala suma de 3600 lei, acelasi caz fiind decontat in sistemul DRG de catre casa de asigurari de sanatate, pentru o unitate publica de elita cum este Ins