Cea mai recentă analiză a campaniei de vaccinare antigripală din acest sezon arată că în judeţul Sibiu au fost folosite doar jumătate din dozele primite de la Ministerul Sănătăţii, aceasta în condiţiile în care, activitatea gripală din Europa a crescut îngrijorător în ţări precum Olanda şi Franţa.
Din cele 22.700 de doze de vaccin venite de la ministerul Sănătăţii, în judeţul Sibiu au fost administrate până în prezent 11.355, reprezentând jumătate din totalul dozelor.
Ministerul Sănătăţii a trimis o atenţionare, potrivit căreia s-a constatat o creştere în intensitate a activităţii gripale în Europa, care a atins niveluri “înalte” de îmbolnăvire în Olanda, Franţa, Rusia şi “moderate” în Austria, Belgia, Germania, Polonia.
În acest condiţii, Direcţia de Sănatate Publică recomandă “insistent” vaccinarea antigripală a populaţiei, potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de reprezentanţii acesteia.
Recomandarea este făcută şi în contextul în care unul dintre virusurile gripale care circulă în acest sezon (de tip A, subtipul H3N2) poate determina apariţia de îmbolnăviri cu manifestări clinice mai severe şi complicaţii mai frecvente.
Cum recunoaşteţi gripa de o simplă răceală?
Gripa se manifestă prin debut brusc, cu febră mare (38-40 grade Celsius care durează, de obicei, 1-5 zile), tuse (frecvent severă), durere de cap şi dureri musculare şi articulare (frecvente şi marcate, la unii bolnavi) şi stare generală alterată (slăbiciune şi oboseală accentuată). Astfel de simptome apar şi în infecţiile respiratorii acute (“răceli”), dar intensitatea acestora este mult mai redusă decât în gripă, iar unele dintre ele pot lipsi.
Copiii şi bătrânii sunt cei mai expuşi la gripă
Tabloul clinic al gripei poate varia în funcţie de vârstă şi starea de sănătate (de aceea se recom