Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) a realizat o cercetare cu privire la modul în care cetăţenii au perceput evenimentele majore de pe scena politică în anul 2012. Traian Băsescu este indicat drept principalul vinovat pentru „ce a mers prost” în anul 2012.
Anul 2012 a fost marcat de schimbarea a trei guverne, de trei scrutine electorale în mai puţin de şase luni, dar şi de mişcări sociale de amploare sau de scandaluri cu privire la integritatea unor miniştri sau a unor persoane propuse pentru funcţii de înaltă demnitate publică.
Potrivit IRES, Traian Băsescu este indicat de jumătate dintre respondenţi drept vinovat, dintre oamenii politici, pentru ce a mers prost în anul 2012, fiind urmat de Victor Ponta – 13%, Emil Boc – 11% şi Crin Antonescu – 6%. În privinţa instituţiilor, responsabilitatea pentru felul în care au mers lucrurile în România anului 2012 revine autoriităţilor române (la modul general) - 48%, poporului (18%), FMI (11%), dar şi Uniunii Europene (9%).
Din perspectiva stării de spirit a populaţiei, studiul IRES arată că, în 2012, evenimentele cheie care au marcat anul politic (alegerile locale şi alegerile parlamentare) cresc proporţia respondenţilor care apreciază pozitiv direcţia în care merge ţara.
Când vine vorba despre predicţiile privind propriul nivel de trai, 32% dintre persoanele intervievate consideră că peste un an vor trăi mai bine comparativ cu 20% câţi spuneau acest lucru în decembrie 2011 cu privire la anul 2012.
Optimismul românilor se opreşte, însă, în privinţa traiului zilnic, 72% dintre ei afirmând că sunt mai degrabă nemulţumiţi, faţă de doar 28% care spun că sunt mulţumiţi şi foarte mulţumiţi.
Aceeaşi cercetare indică faptul că aşteptările din partea Guvernului vizează în primul rând asigurarea locurilor de muncă.
58% dintre persoanele intervievate susţin că prioritatea Guver