Spre surprinderea britanicilor, membrii Casei Regale nu au numai rol ceremonial, ci chiar au ultimul cuvânt în aprobarea unor legi importante, arată documente ce erau păstrate secrete
Un document intern al guvernului britanic, dat publicităţii în urma unui ordin judecătoresc, arată că membrii Casei Regale au drept de veto asupra unei game largi de legi adoptate de parlament. Potrivit documentului, miniştrii şi funcţionarii publici sunt obligaţi s-o consulte pe regină sau pe Prinţul Charles în detaliu, în multe domenii legislative.
Mai multe proiecte de lege au fost înaintate mornarhilor spre aprobare, însă acest lucru nu era cunoscut şi a fost făcut public numai după ce guvernul a pierdut în instanţă dreptul de a păstra secretul în această privinţă, scrie cotidianul „ The Guardian”.
Documentele arată că 39 de proiecte de lege au fost supuse aprobării Reginei Elisabeta a II-a sau Prinţului Charles. Regina şi-a folosit dreptul de veto o singură dată, în legătură cu o lege privind intrarea ţării în război cu Irakul, în 1999, cu patru ani înainte de invazia americano-britanică din această ţară. Acea lege prevedea transferarea puterii de a autoriza acţiuni militare împotriva Irakului de la monarhie către Parlament.
"Aceste documente ar trebui să deschidă ochii celor care consideră că regina are numai rol ceremonial. Ele arată că monarhii joacă un rol activ în procesul democratic şi că avem nevoie de o mai mare transparenţă în parlament ca să putem aprecia dacă această putere de influenţă este potrivită. Putem descoperi că Parlamentul este mai puţin puternic decât credeam noi”, a declarat parlamentarul liberal-democrat Andrew George, citat de “The Guardian”. “Printr-o convenţie care există de mult, regina este solicitată de Parlament pentru a-şi da consimţământul pentru acele proiecte care ar afecta interesele coroanei. Suveranii nu au refuza