În multe parohii din zona rurală a Romanului au fost deschise șantiere pentru construcția de biserici, paraclise și case praznicale. Durata mare a construcțiilor și numărul localnicilor în scădere nu sunt motive de îngrijorare la înființarea noilor parohii.
În Arhiepiscopia Romanului și Bacăului se află în lucru multe lăcașuri de cult, paraclise și case praznicale, iar la altele se efectuează reparații capitale ori se reface pictura. Peste 100 de șantiere sunt deschise pe cuprinsul Arhiepiscopiei, iar cele mai multe lucrări se execută în județul Bacău. Biserici în construcție se află, în zona Roman, în satele Cotu Vameș (comuna Horia), Secuienii Noi (comuna Secuieni), Icușești și Tabăra (comuna Icușești), Oniceni (comuna Oniceni), Brănișteni (comuna Trifești), Micșunești (comuna Făurei) și Muncelu (comuna Ion Creangă). La acestea se adaugă Biserica “Sfântul Vasile cel Mare” din Roman. Construcția lăcașurilor de cult este îngreunată de lipsa fondurilor, cea mai mare parte a lucrărilor de construcție ori a lucrărilor de conservare fiind realizate din banii strânși de la enoriași.
Oameni politici nemțeni, ctitori ai bisericii din Oniceni
Lăcașul de cult aflat în construcție în comuna Oniceni este situat la limita dintre satele Oniceni și Mărmureni, unde există două biserici vechi. “Noul lăcaș de cult va servi ambelor sate – Oniceni și Mărmureni -, urmând ca, după finalizarea lucrărilor de construcție a noii biserici, cele două lăcașuri de cult să funcționeze drept capele mortuare. Până la acest moment, am terminat de turnat cupola. Suntem la baza turnului, pe care sperăm să-l finalizăm în acest an“, a precizat preotul Daniel Dinga, parohul bisericii.
Lăcașul de cult, a cărui construcție a început în 2009, are 34 metri lungime, zece metri lățime și 31,6 metri înălțime. Fondurile au provenit de la stat, Consiliul Local, don