Mark Gray, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, că e de aşteptat ca problema conflictului de la CSM să fie reflectată în raportul MCV care va fi prezentat până la sfârşitul acestei luni.
"Suntem la curent cu problema de la CSM, dar nu pot comenta asupra unor subiecte punctuale. Cred că e de aşteptat ca această problemă să fie acoperită de raportul MCV", a spus Mark Gray.
El a adăugat că raportul se va concentra mai mult asupra progreselor făcute în ultimele şase luni în domeniul justiţiei, dar şi asupra îndeplinirii celor 11 angajamente politice asumate de premierul Victor Ponta şi menţionate în precedentul raport din 18 iulie 2012.
"Procedura nominalizării procurorului general şi al procurorului-şef al DNA va fi de asemenea menţionată în raport. Nu vom comenta asupra numelor înaintate, ci procedura", a spus Gray.
Secţia de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a anunţat luni, printr-un comunicat, că procedura alegerii actualei conduceri s-a făcut cu încălcarea dispoziţiilor legale, iar soluţia pentru depăşirea crizei fără precedent declanşată de alegeri este demisia de onoare a procurorului Oana Schmidt Hăineală, ales şef CSM
Potrivit standardelor internaţionale, preşedintele unui Consiliu judiciar ar trebui să fie judecător, în considerarea garanţiilor absolute de independenţă pe care le are, afirmă Secţia pentru judecători a CSM, care invocă Avizului nr. 10 (2007) al Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni (CCJE), au arătat judecătorii din CSM.
Procurorul Oana Schmidt Hăineală, desemnată preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, a declarat, luni, că nu este o opţiune demisia sa din funcţie, aşa cum a cerut majoritatea membrilor Secţiei de judecători a CSM, neexistând niciun motiv pentru a ceda unor astfel de presiuni.
"Nu există absolut nic