Temerile britanice privind presupusul val de imigranţi bulgari sunt exagerate, fapt atestat de numeroasele studii de profil, afirmă Ivan Krastev, preşedintele Centrului pentru Strategii Liberale (CLS), cu sediul la Sofia, informează ziarul The Guardian, în ediţia electronică.
"Un studiu privind migraţia bulgară a forţei de muncă efectuat în 2012 de Institutul bulgar pentru o Societate Deschisă arată că temerile premierului David Cameron sunt exagerate. Bulgaria este o ţară mică şi nu este într-o situaţie atat de disperată cum ar crede unii. Aşa cum îşi dau seama o serie de analişti britanici, cel mai mare val al emigraţiei din Bulgaria a avut loc în anii 1990, cu mult înainte ca ţara să adere la UE.
După aderarea la UE în 2007, migraţia forţei de muncă practic s-a diminuat. Este adevărat că Bulgaria este cel mai sărac stat membru UE, că politica noastră este mizerabilă şi că sistemul judiciar este nefuncţional, dar este adevărat şi că ţara a fost afectată mai puţin de actuala criză financiară decât majoritatea vecinilor", explică Krastev.
"Din punctul de vedere al indicatorilor macro-economici, Marea Britanie este cea care ar trebui să invidieze Bulgaria, nu invers", subliniază expertul.
Sofia a catalogat drept "exagerate" şi "inacceptabile" speculaţiile britanice privind valul de imigranţi. "Orice speculaţii privind un posibil val de imigranţi bulgari par să fie exagerate din raţiuni politice interne, ceea ce este inacceptabil", a reacţionat Konstantin Dimitrov, ambasadorul bulgar la Londra. Dimitrov a subliniat că cetăţenii bulgari care doresc să lucreze în Marea Britanie deja fac acest lucru fără a avea probleme. "Nimeni nu trebuie să se aştepte că anularea restricţiilor pe piaţa muncii va conduce la creşterea dramatică a numărului de imigranţi bulgari", a spus ambasadorul.
Un aflux de imigranţi din România şi Bulgaria va crea "p