Primăria Municipiului Bucureşti are chef de muncă: potrivit unui proiect de regulament, terasele din Centrul Vechi ar putea avea program de funcţionare limitat, adică pînă la miezul nopţii în timpul săptămînii, cu prelungiri de-o oră în week-end. Motivul invocat de primarul general al Capitalei? Se urmăreşte îmbunătăţirea imaginii urbane a zonei, confortul şi condiţiile rezidenţilor şi, cică, să sporească atractivitatea acestui obiectiv turistic. O mare tîmpenie, evident, şi asta din vreo 50 de motive raţionale. Să-ncepem cu primele cinci.
► Cu riscul de a ne repeta, vă reamintim că, în primăvara anului trecut, cu ocazia finalei Europa League (Atletico Madrid – Athletic Bilbao), care s-a jucat pe National Arena, Bucureştiul a fost vizitat de aproximativ 35.000 de străini. Turiştii, spanioli în general, au spart apoi în Capitală vreo 10 milioane de euro, cheltuiţi 100% după miezul nopţii, în Centrul Vechi, imediat după terminarea meciului. Procedeul e valabil şi în cazul derby-urilor din campionatul intern, mai puţin sumele implicate, spaniolii din galerie şi fotbalul în sine.
► În calitate de medic, Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei, ar trebui să ştie pe de rost că, atunci cînd te apuci de băut, nu poţi să te iei după toţi cretinii şi să te opreşti din treabă ca bugetarii, la oră fixă.
► Dezmăţul din Centrul Vechi a propulsat Bucureştiul, în 2012, pe locul doi în topul celor mai cool capitale europene, realizat de revista franceză Slate. În realizarea topului s-a ţinut cont de preţul berii, numărul studenţilor din oraş, numărul de cartiere unde turiştii se pot distra, calitatea transportului de noapte şi circuitul canabisului în natură. Deci, dacă tot se urmăreşte atragerea turiştilor străini, mai bine s-ar legaliza pe bune consumul de iarbă, pe cale să se fîsîie, paradoxal, tocmai la Amsterdam.
► Centrul istoric al Capita