Cadrele didactice sălăjene care ar urma să iasă la pensie au dreptul să rămână la catedră, dacă doresc, şi după împlinirea vârstei standard de pensionare. Revenirea la catedră nu se mai face, însă, în aceleaşi condiţii ca în trecut, ci cu renunţarea la pensia lunară şi încasarea drepturilor salariale avute ca titular.
Ordonanţă de urgenţă redă posibilitatea dascălilor pensionari să solicite prelungire pe post până la cel mult 3 ani de la împlinirea vârstei standard de pensionare. Inspectorul şcolar de resurse umane din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, Viorel Lungu, a declarat că, la nivelul judeţului, în sistem sunt încadrate aproximativ 100 de cadre didactice care ar urma să iasă la pensie odată cu încheierea anului şcolar în curs. “Până acum, legislaţia prevedea ca profesorii care urmau să iasă la pensie şi care doreau să rămână la catedră trebuiau să obţină aprobarea Consiliului de Administraţie al Inspectoratului Şcolar. Modificările aduse prin ordonanţă se referă la faptul că profesorii vor putea profesa şi după împlinirea vârstei de pensionare, solicitarea trebuind aprobată doar la nivelul şcolilor în care predau”, a afirmat Lungu.
Mai precis, personalului didactic care a avut calitatea de titular şi care nu a depăşit cu 3 ani vârsta de pensionare i se poate recunoaşte această calitate de către consiliul de administraţie al şcolii, cu condiţia renunţării la pensie pe perioada în care rămâne titular. “Aceasta înseamnă că şi un profesor care a ieşit de aproximativ un an la pensie poate reveni la şcoala unde a predat şi să solicite revenirea la catedră. Urmează, însă, să vedem care vor fi normele de aplicare ale acestei legislaţii”, a afirmat Lungu.
Potrivit actului legislativ, “în cazul în care în unităţile de învăţământ normele sau posturile didactice nu pot fi acoperite cu titulari, personalul didactic din învăţământul preuni