Patrimoniul Bucureştiului continuă să fie neinventariat de autorităţile publice şi este pe cale de dispariţie, au susţinut miercuri reprezentanţii mai multor organizaţii neguvernamentale axate pe protejarea clădirilor de patrimoniu.
Vicepreşedintele Asociaţiei Pro.Do.Mo., Roxana Wring, a arătat cu ocazia conferinţei de prezentare a unui raport privind patrimoniul Bucureştiului 2008-2012 că regiunea zonelor protejate are „o linie de apărare fragilă” şi demolarea clădirilor istorice a ajuns în Capitală să fie „parte a dezvoltării economice a oraşului”.
„Primăria Capitalei ar fi trebuit să inventarieze toate imobilele din zonele protejate. Ştim clădiri care au fost demolate. Nu suntem de acord să fie o cartare prin care se fac derogări de la indicii urbanistici fără dezbateri publice ale locuitorilor din zonă şi fără planuri de regenerare a zonelor. Clădirile istorice are însemna 14% din suprafaţa Bucureştiului, nu este una mare, dar este o suprafaţă valoroasă”, a spus Roxana Wring în expunerea sa.
Ea a exemplificat că în Bucureşti sunt imobile, pe strada Polonă 33, care nu respectă nicidecum regulamentul zonelor protejate. Acolo a fost ridicată o clădire integral din sticlă, care contravine oricărei norme de protejare. Wring a atras atenţia că şi clădirile din Centrul istoric sunt într-o stare precară de funcţionare. „Aceste clădiri sunt exploatate în interesul firmelor de acolo, dar imobilele sunt într-o stare precară, nu vor putea rezista. Renovările făcute sunt doar de faţadă”, a subliniat reprezentanta organizaţiei.
În cadrul conferinţei s-a vorbit despre valoarea patrimoniului industrial şi cultural al Capitalei, valoare care este lăsată să dispară, fiind exemplificate cazurile clădirilor Moara lui Assan şi Fabrica de chibrituri.
„Bucureştiul beneficiază de un patrimoniu de inspiraţie franceză. Axa de pe bd. Magheru este una reprezentativă