Patronii riscă amenzi usturătoare și dosar penal.
Pentru salariații din România, singura modalitate, în momentul de față, prin care demonstrează calitatea de asigurat este adeverința de asigurat eliberată de casa de asigurări. Medicii de familie din județ spun că s-au confruntat cu stiuații în care salariații nu au putut dovedi calitatea de asigurat din vina patronului, care nu a achitat contribuția la asigurările sociale de sănătate. Potrivit medicului Mihaela Covrig, președintele Patronatului Medicilor de Familie Neamț, singura posibilitate a salariatului de a-l obliga pe angajator să achite această contribuție este să-l dea în judecată.
Legea prevede două situații. Angajatorul și-a asumat, prin contractul de muncă, să achite contribuția la sistemul asigurărilor sociale de sănătate (CASS). În cazul în care pacientul află, înainte de a beneficia de vreun serviciu medical, despre faptul că angajatorul nu a virat CASS, primul pas este să solicite angajatorului o adeverință privind statutul său de angajat și declarația sau chiar dovada că s-au făcut aceste viramente la Casa de Asigurări de Sănătate. Dacă angajatorul refuză sau nu poate prezenta o astfel de dovadă, singura posibilitate a angajatului este aceea de a se adresa Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), care va investiga situația. După ce primește un răspuns de la ANAF, angajatul se poate adresa instanței cu o cerere prin care să-l oblige pe angajator la plata acestor contribuții.
În cazul în care angajatul a aflat despre neplata contribuției la fondul de sănătate când are imperios nevoie de servicii medicale (în afară de urgențe medico-chirugicale, pentru care pacienții nu plătesc, indiferent dacă sunt asigurați sau nu în sistemul public de sănătate), atunci el va fi obligat să le achite integral. Ulterior, pacientul poate introduce o cerere în instanță pentru repar