Ovidiu Nicolescu, CNIPMMR: Ministrul Grapini ne-a prezentat cele cinci elemente care vor contribui la stabilirea impozitului forfetar
"Amplasarea, vadul comercial, indicele de sezonalitate şi capacitatea de a face afaceri vor fi principalele criterii ce vor fi analizate la stabilirea impozitului forfetar"
Preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, spune că amplasarea afacerii, vadul comercial şi indicele de sezonalitate vor fi câteva dintre criteriile analizate pentru stabilirea impozitului forfetar, care se va aplica ca procent dintr-un venit standard pentru fiecare domeniu. El a spus că acest impozit forfetar se va introduce selectiv numai în anumite domenii, în special în cel al serviciilor, şi că nu se va lua nicio măsură până când nu se discută cu cei din această branşă.
"CNIPMMR s-a întâlnit luni cu ministrul Maria Grapini, care ne-a prezentat că la introducerea impozitului forfetar se vor avea în vedere cinci elemente. Unul dintre acestea este că se va introduce selectiv doar în anumite domenii, în special în servicii, unde există un grad redus de fiscalizare. Se are în vedere să se elimine situaţiile în care un hotel important din Bucureşti, cu un grad de ocupare de 80%, nu plăteşte impozit că nu declară profit. Deci se va aplica mai ales unităţilor de turism, de cazare, unităţi de încălţăminte etc", a declarat într-o conferinţă de presă preşedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu.
Măsura va fi însoţită de elemente de simplificare
El a arătat că acest impozit va duce la simplificarea birocraţiei, pentru că nu necesită predarea de situaţii financiare, deoarece acesta urmează să se aplice ca un procent dintr-un venit standard. "Ministrul ne-a asigurat că măsura va fi însoţită de elemente de simplificare, foarte necesare pentru microfirme, şi