Ţările Europei de Est trebuie să găsească noi motoare de creştere economică deoarece ar fi periculos să aştepte revenirea zonei euro, sursa tradiţională, au avertizat analiştii înainte de reuniunea de la Viena în care bancheri şi lideri politici est-europeni încearcă să găsească modalităţi de a susţine creşterea economică. Pentru Europa de Est, o alternativă la zona euro este Estul. Polonia şi Cehia au intensificat deja relaţiile comerciale cu statele din fosta URSS.
Iar deoarece stimulul fiscal nu este o opţiune, o altă sursă de creştere ar putea fi relaxarea politicii monetare, acolo unde mai este spaţiu de manevră, scrie presa internaţională.
La conferinţa Euromoney de la Viena, care se va încheia astăzi, Ewald Nowotny, guvernator al Băncii Austriei şi membru în consiliul de politică monetară al Băncii Centrale Europene, şeful băncii centrale a Ungariei Andras Simor, premierul leton Valdis Dombrovskis, precum şi şeful UniCredit pentru afacerile din Europa de Est Gianni Papa discută despre dificultăţile economice din regiune şi vor încerca să găsească soluţii, potrivit Bloomberg.
Exporturile poloneze către Comunitatea Statelor Independente au crescut cu 21% în primele nouă luni ale anului trecut. Livrările Cehiei s-au majorat cu 42%, potrivit HSBC. Exporturile României către Federaţia Rusă au scăzut de la 688 milioane euro în primele opt luni din 2011 la 669,6 milioane euro în perioada similară a anului trecut, conform datelor publicate de INSSE.
Deoarece economia zonei euro şi în general cele dezvoltate nu vor creşte prea curând, pentru a-şi asigura dezvoltarea pe termen lung guvernele din Europa Centrală şi de Est trebuie să-şi reformeze economiile, inclusiv schimbarea regulilor privitoare la piaţa muncii şi pensii. Astfel, aceste economii vor deveni mai competitive pe plan internaţional şi nu vor mai depinde de partenerii din Eu