Controlul celor care nu-si platesc impozitele si taxele cu ajutorul armatei reprezinta ultima gaselnita a politicienilor aflati la putere pentru combaterea evaziunii fiscale, dupa ce in ultimii ani guvernele au pierdut aceasta lupta.
Recent, presedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a propus in cadrul sedintei USL ca personalul militar sa fie detasat la Ministerul Finantelor Publice pentru implicarea in combaterea evaziunii fiscale.
„Am vorbit despre o masura cred eu foarte buna, la ora actuala la Ministerul Apararii exista personal disponibil care poate fi detasat in interesul serviciului la Ministerul de Finante, pentru a putea sa punem cat decat stavila evaziunii fiscale, pentru ca marea problema e controlul. Nu avem suficienti oameni care sa controleze evazionistii”, a mentionat Voiculescu.
Politicianul si-a mai motivat decizia surprinzatoare prin faptul ca militarii „au o statura, o moralitate, o disciplina a muncii care ii recomanda pentru fi controlori si vanatori de evazionisti”.
Analistii si consultantii fiscali consultati de Wall-Street.ro sunt impotriva unei astfel de masuri si spun ca dintre toate masurile mai putin inspirate de combatere a evaziunii fiscale din ultimii ani, aceasta le depaseste pe toate.
„Implicarea personalului militar in combaterea evaziunii fiscale este o idee care nu are nimic de a face cu realitatea. Militarii nu au competente in aceasta zona, nu stiu sa se uite intr-un bilant, ei stiu sa traga cu armele, sa organizeze infanteria si alte procese specifice armatei”, a precizat consultantul fiscal Gabriel Biris (foto).
El a spus ca inspectorii fiscali trebuie sa-si faca treaba si sa duca la combaterea evaziunii fiscale.
De aceeasi parere este si Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal si economist-sef la Raiffeisen Bank, care considera ca autoritatile competente trebuie s