Reprezentanţii ANAT şi ai Federaţiei Asociaţiilor de Promovare Turistică din România (FAPTR) au propus un amendament la Legea Turismului prin care solicită descentralizarea competenţei autorizării unităţilor din turism.
Altfel spus, ei consideră că autorităţile locale şi nu ministerul de resort ar trebui să se ocupe de asta şi, ulterior să încheie protocoale de colaborare, în acest sens, cu patronatele locale. Motivul invocat de iniţiatorii amendamentului: ,,numărul mic de funcţionari publici care ar trebui să identifice, monitorizeze şi reglementeze sute de mii de unităţi la nivelul întregii ţări”. De asemenea, ANAT şi FAPTR susţin că resursa umană redusă din minister nu permite ca procedur să fie ,,un demers transparent şi eficient”.
„Înainte de a discuta de oportunitatea unei reaşezări a fiscalităţii în turism, considerăm că trebuie să clarificăm, esenţial, baza impozabilă a activităţii în acest sector. (…) Măsura ce trebuie luată urgent de Guvern este cea a descentralizării neîntârziate în activitatea de turism. În acest moment, autorizarea unităţilor din turism continuă să se facă de către autoritatea publică centrală, care nu are, însă, capacitatea necesară pentru a identifica fiecare unitate de cazare sau alimentaţie publică, ceea ce permite şi încurajează nedeclararea acestei activităţi. În schimb, primarii vor fi extrem de interesaţi să identifice şi autorizeze micile pensiuni sau hoteluri ce functionează pe raza unei staţiuni turistice, pentru a le putea percepe taxe la bugetul local.
Cerem Guvernului să adopte măsuri care să asigure un mediu de afaceri corect şi echitabil în România. A sosit momentul să trecem la Curăţenia în Turism”, susţine preşedintele ANAT şi Federaţia FAPT, Corina Marin.
Reprezentanţii ANAT şi ai Federaţiei Asociaţiilor de Promovare Turistică din România (FAPTR) au propus un amendament la Legea Turism