„Ori nu a imunizat-o deloc împotriva rujeolei şi numai a consemnat în acte, ori a efectuat vaccinarea cu întârziere, dar a scris în acte că aceasta s-a realizat la timp”. Este declarația neașteptată a sefului DSP Suceava, dr. Ludovic Abiţei, la finalul anchetei făcute după decesul unei copile de 12 ani din cauza rujeolei.
Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Suceava a anunţat astăzi că nu mai puţin de 42 de medici de familie au fost sancţionaţi pentru neregulile constatate în urma focarului de rujeolă de la sfârşitul anului trecut, în urma căruia şi o fetiţă de 12 ani, din comuna suceveană Izvoarele Sucevei, a murit.
Potrivit directorului adjunct al DSP Suceava, Cătălina Zorescu, au fost făcute 109 controale la cabinete medicale individuale din judeţul Suceava, fiind verificat modul în care s-au făcut vaccinările la copii, iar 42 de medici au fost găsiţi cu nereguli la consemnarea vaccinurilor.
Un medic din zona Vatra Dornei a fost depistat că nu avea în dotarea cabinetului medical nici măcar frigider pentru păstrarea dozelor de vaccin, ceea ce înseamnă că imunizările făcute de el au fost apă de ploaie.
În cursul anului 2012, s-au înregistrat aproape 950 de cazuri de rujeolă, din care mai mult de jumătate au necesitat internarea în secţiile de boli infecţioase.
Imunizări în școli
În acest an, în perioada 14- 25 ianuarie are loc campania de vaccinare împotriva rubeolei, a rujeolei şi a oreionului a tuturor elevilor de clasa I.
La nivelul judeţului Suceava, sunt înscrişi peste 7500 de elevi.
„Reamintim părinţilor că vaccinarea este singura măsura de prevenire a îmbolnăvirilor, toate cele trei afecţiuni putând genera complicaţii grave”, avertizează reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava.
Fetiţa care a decedat anul trecut din cauza complicaţiilor rujeolei a fost adusă la medicul de familie din localitat