Grava situaţie financiară în care se află societatea de termoficare a Sucevei, care nu are bani să plătească furnizorul de cărbune din cauza încasărilor foarte mici de la cei care beneficiază de apă caldă şi căldură în sistem centralizat, impune măsuri speciale.
Aşa i-a anunţat ieri primarul Sucevei, Ion Lungu, pe reprezentanţii asociaţiilor de proprietari, care, în următoarele zile, vor trebui să întocmească liste cu rău-platnicii care ar avea de unde plăti, dar nu o fac din diverse motive.
Echipe mixte de „recuperatori”, formate din reprezentanţi ai asociaţiilor de proprietari, ai Primăriei Suceava, dar şi ai Termica, vor merge apoi din uşă în uşă, la rău-platnici, să îi determine să achite datoriile, pentru a nu pune în pericol asigurarea căldurii şi apei calde pentru întreg municipiul reşedinţă de judeţ.
„În ciuda insistenţelor noastre de a se încasa, pe timp de iarnă, minim trei milioane de lei lunar, în decembrie s-au încasat doar 1,9 milioane de lei, iar luna aceasta, doar 300.000 de lei. Fără plăţi consistente, de minim trei milioane lei pe lună, nu vom putea asigura căldură şi apă caldă sucevenilor, a căror datorie a ajuns la cel mai mare nivel de până acum – 21,5 milioane de lei (215 miliarde de lei vechi). Este ca un bulgăre de zăpadă care tot creşte şi pe care mă tem că nu-l vom mai putea opri”, a spus Ion Lungu, care a cerut să fie luate urgent măsuri de recuperare a datoriilor.
Acesta a făcut un „apel disperat” la populaţie să plătească datoriile, până nu este prea târziu, dar le-a cerut şi reprezentanţilor asociaţiilor de proprietari să se implice mai mult în recuperarea debitelor:
„Simplul fapt că staţi la birou şi aşteptaţi oamenii să vină să plătească nu este suficient. Faceţi echipe mixte cu Termica, mergeţi din uşă în uşă şi convingeţi oamenii să plătească. Dacă nu plătim luna aceasta 200 de miliarde lei vechi la cărb