Cea mai veche farmacie din Cluj-Napoca, „La Sfântul Gheorghe“, atestată în 1573, este una dintre recomandările făcute de Ghidul Lonely Planet. Aprecierile nu se limitează doar la muzeu, ci subliniază stilul aparte prin care custodele instituţiei ştie nu numai să menţină trează atenţia vizitatorilor, ci şi să le smulgă zâmbete.
Dacă ajungeţi în Cluj-Napoca trebuie să poposiţi şi pe la Muzeul Farmaciei. De ce? Pentru că merită! Pentru că acolo se află cea mai valoroasă colecţie de instrumente farmaceutice din ţară, iar modul în care custodele muzeului, Radu Crişam, vorbeşte despre acestea este unul fermecător.
Aer de prezentator TV
Acelaşi lucru l-au spus şi cei de la faimosul ghid de călătorii Lonely Planet.
“Am fost conduşi de un farmacist haios, în halat alb de laborator. Cu aerul unui prezentator de concurs TV, el arată spre vitrine de sticlă aparent normale, care conţin însă praf de mumie pisată, simboluri alchimice medievale şi sticluţe pictate din secolul 18 în care se ţineau afrodisiace. Vorbeşte un pic de engleză. Dacă spui WOW, s-ar putea să îţi răspundă sec: Pentru tine… interesant… pentru mine… e ceva normal!”, scrie Lonely Planet, citat de site-ul neoficial al muzeului, creat de bloggerii clujeni.
Farmacie, parţial plăcintărie, muzeu
Colecţia de Istorie a Farmaciei se află în cea mai veche farmacie din Cluj şi a patra din ţară, farmacia „La Sfântul Gheorghe”, a cărei primă atestare documentară datează din 1573. Din secolul al XIX-lea, spiţeria a fost cunoscută ca farmacia Hintz, după numele proprietarilor, explică revista online de călătorii din Cluj-Napoca cluj.travel.
Muzeul a fost inaugurat în anul 1954, după ce farmacia a fost naţionalizată. Ulterior, din anul 1963, Muzeul Farmaciei a primit numele de Colecţia de Istorie a Farmaciei, în subordinea Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei.
Muzeul este