Imunizarea organismului după vaccinarea antigripală poate dura mai mult decât perioada obişnuită de două-şase săptămâni în cazul unor persoane cu boli multiple, la care imunitatea este scăzută, au declarat, pentru MEDIAFAX, specialişti în boli infecţioase.
Precizările au fost făcute după primul deces din cauza gripei înregistrat în acest sezon în România, victima - o femeie de 55 de ani din Bistriţa-Năsăud - încetând din viaţă la 9 ianuarie, după ce s-a vaccinat antigripal în 3 decembrie 2012.
Specialişti în boli infecţioase spun că, în general, imunitatea după administrarea unui vaccin se instalează într-un interval cuprins între două şi şase săptămâni. De aceea, este recomandat ca vaccinarea împotriva gripei, spre exemplu, să înceapă în perioada noiembrie-decembrie.
"Sigur că vaccinarea poate continua şi în celelalte luni, cu atât mai mult cu cât în România frecvenţa îmbolnăvilor este crescută în primele luni ale anului, respectiv ianuarie şi februarie", au mai spus sursele citate.
Aceiaşi specialişti explică faptul că, deşi imunitatea dată de un vaccin este asigurată între cinci şi zece ani, în cazul gripei este necesară imunizarea anuală, pentru că apar noi tulpini ale virusului şi, din acest motiv, se fabrică noi vaccinuri împotriva acestora.
În legătură cu decesul survenit la pacienta din Bistriţa-Năsăud care suferea de mai multe boli, respectiv obezitate, dislepidemie, hipertensiune medie şi astm bronşic, specialiştii cred că organismul acesteia, deşi vaccinat cu 26 de zile înainte de debutul bolii, nu a reuşit să capete imunitatea necesară.
Femeia de 55 ani din Bistriţa-Năsăud, vaccinată antigripal în 3 decembrie 2012, a decedat în 9 ianuarie după ce a fost internată cu bronhopneumonie la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa, au anunţat reprezentanţii Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisib