Sortimentele la plic, la leu sau la capsula, contin aceleasi chimicale din care se fac ingrasamintele chimice sau hartia.
Bagi fisa, iese paharul si curge cafeaua. Sau arunci in graba praful din plic intr-o cana cu apa fierbinte si amesteci. Nicicand marketingul nu a fost mai agresiv, ducand ideea de cafea in derizoriu. Azi, putini au rabdare sa-si cumpere boabe de cafea si sa le rasneasca. Nici ibricul nu mai e la moda si nici cafeaua din comert nu mai e ce-a fost. Comoditatea ne costa sanatatea, spun medicii: zi de zi, cafeaua “la 1 leu”, “3 in 1″ sau, mai nou, capsulele pentru espressor livreaza “E-uri” pe banda rulanta, sintetice ascunse in denumiri ciudate si lungi, care te descurajeaza sa mai citesti eticheta, dar nu te descurajeaza sa mai bei. Toate aceste substante au rolul lor: unele lucreaza la gust, altele dau consistenta, tinand loc de frisca si lapte, altele omogenizeaza grasimea pentru aspect. Organismul nu este pregatit sa digere avalansa de chimicale si face eforturi in acest sens. Intre timp, se strica, pe rand, ficatul, rinchii si imunitatea. Intrusi: ulei din margarina si ingrasaminte chimice Am luat la intamplare cateva pliculete de cafea “3 in 1″, le-am analizat eticheta si am rugat medicii sa o descifreze. De exemplu, “Nescafe 2 in 1 Creamer” contine: pudra pentru cafea, sirop de glucoza, ulei vegetal hidrogenat, corectori de aciditate (fosfat dipotasic, trifosfat pentasodic, polifosfat de sodiu, citrat trisodic), proteina de lapte (1,9%), emulgatori (mono si digliceride ale acizilor grasi, esteri mono si diacetil tartrici ai mono si digliceridelor cu acizi grasi), anti aglomerant (dioxid de siliciu, sare), cafea instant (17%) si sare iodata. Continutul rezultat are 48 de calorii. Medicul Mihaela Ionescu confirma ca aceste substante de sinteza nu ar avea ce sa caute in cafea. “Grasimile hidrogenate se gasesc in margarinele de ca