Tribunalul București arată în motivarea prin care a trimis dosarul ICA la instanța supremă că funcția de senator este rezultatul exercitării unui drept fundamental al cetăţenilor, dreptul de a alege, pe când mandatul de senator sau deputat este rezultatul unor formalităţi legale legate de exercitarea acestui mandat. Potrivit documentului p-prezentat de Hotnews.ro, în document se arată faptul că, din moment ce alegerile au fost validate de Camerele parlamentului, dosarul trebuie judecat de Curtea Supremă. Sursa: OCTAVIAN COCOLOȘ
Conform art.197 alin 2 Cod procedură penală, dispoziţiile relative la competenţa după materie sau după calitatea persoanei sunt prevăzute sub sancţiunea nulităţii. Totodată, conform art.29 din Codul de procedură penală, competenţa în prezenta cauză aparţinea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în raport de calitatea persoanei, respectiv calitatea de senator a uneia dintre persoanele trimise în judecată.
La data de 14.12.2012 a fost publicat Monitorul Oficial al României, partea I nr.848, Procesele-verbale privind rezultatul alegerilor din data de 09.12.2012 pentru Camera Deputaţilor şi Senat, proces-verbal în care la numărul curent 168 figurează inculpatul V. D. cu titulatura de candidat ales în Colegiul Uninominal nr.8 din Municipiul Bucureşti, în calitate de senator.
La data de 19.12.2012 Camerele Parlamentului au validat rezultatul alegerilor parlamentare astfel că, cel puţin începând cu această dată, inculpatul V. D. a dobândit calitatea de senator al României. În accepţiunea Legii nr.35/2008 modificată şi completată (lege pentru organizarea alegerilor locale şi parlamentare) în articolele 53-59 se face vorbire despre noţiunea de candidaturi definitive, iar la articolul 80 legiuitorul foloseşte termenul de „atribuirea mandatelor”.
Potrivit dispoziţiilor art.70 din Constituţia României deputaţii şi senatorii „intră în