Andreas Treichl: România are nevoie de cel puţin trei ani de stabilitate pentru a deveni „a doua Polonie“. Treichl ţine foarte mult ca anul 2013 să se încheie cu profit la BCR, chiar dacă acesta va fi mic. "Va conta semnalul", spune el.
Bugetul BCR pe 2013, care urmează să fie aprobat de AGA pe 23 ianuarie, prevede încheierea anului cu profit, chiar dacă suma va fi modestă, afirmă Andreas Treichl, CEO al Erste Group.
"Va fi un buget cu profit, însă suma nu va fi mare. De fapt, nici nu contează suma, ci semnalul pe care îl dă stabilirea unei ţinte de profit", spune şeful Erste.
Aceasta este prima declaraţie privind rezultatul financiar al celei mai mari bănci din România, responsabilă de 20% din creditarea locală, pentru anul următor.
Treichl mai spune că şeful BCR Tomas Spurny va rămâne în funcţie, că are încredere în el şi că deja începe "să livreze primele rezultate". De la instalarea oficială în funcţia de CEO, în aprilie 2012, Spurny a avut o singură apariţie în presă, în decembrie, iar atunci a evitat să precizeze durata mandatului său.
Treichl spune că România are nevoie de cel puţin trei ani de stabilitate de acum înainte pentru a deveni "a doua Polonie".
Cât priveşte componenţa sistemului bancar din România, şeful Erste spune că vom vedea mai multe bănci părăsind piaţa, dar există şi posibilitatea venirii unor nume mari.
"Piaţa românească are potenţialul ca odată ce creşterea se reinstalează să atragă atenţia unor jucători foarte mari, specializaţi pe retail, cum sunt HSBC sau Santander. Până atunci, noi cei care suntem angajaţi să rămânem pe piaţă trebuie să continuăm construcţia unor bănci din ce în ce mai bune, cu servicii din ce în ce mai bune, iar pentru Erste digitalizarea bankingului constituie o prioritate."
BCR tocmai a lansat la sfârşitul anului trecut un proiect de automatizare a servicii