Atentatul cu bomba ratat de la Piatra Neamt a socat opinia publica din Romania prin gravitatea daunelor care ar fi putut aparea daca explozibilul ar fi fost detonat.
Anchetatorii implicati in atentatul de la Piatra Neamt au insistat sa mediatizeze faptul ca situatia a fost sub control in fiecare minut si ca toti conspiratorii au fost urmariti pas cu pas, din momentul in care au pus la cale actiunea criminala. Pe de alta parte, expertii DIICOT, SRI, DGIPI sau ai Politiei implicati in acest caz au expediat in termeni vagi partea „tehnica”. Inca din primele ore ale zilei de vineri 11 ianuarie, au fost lansate informatii potrivit carora atentatorii au incercat sa-l omoare pe interlopul nemtean Bogdan Mararu cu un explozibil foarte periculos, de tip C4, aflat doar in dotarea Armatei. „Nu comentam asupra tipului de explozibil folosit, dar pot sa va spun ca acest C4 este un exploziv plastic de putere foarte mare”, a raspuns atunci Sorin Sava, purtator de cuvant al SRI. O alta informatie aparute prin surse din randul anchetatorilor a intarit speculatia initiala: „s-a folosit un exploziv de provenienta straina, cel mai probabil intrat in tara pe filiera ucraineano-basarabeana”.
Este pentru prima data in Romania cand se poate vorbi despre un atentat, caracterizat de procurori ca unul terorist, in care o bomba cu acest tip de explozibil a fost plasata. O tentativa similara, petrecuta tot in zona Moldovei, la Iasi, in 2005, a fost la un pas de a fi pusa in aplicare. Coincidenta face ca actorii de atunci sa fie legati, intr-un fel sau altul, de personajele de la Piatra Neamt. Vasile Rodideal, un camatar basarabean stabilit la Iasi, a incercat sa-i curme viata lui Tiberiu Cristodorescu, fost partener de afaceri cu care intrase in conflict. Cristodorescu s-a afisat frecvent prin Iasi alaturi de Puiu Mironescu, nemteanul aflat in conflict deschis cu tabara Marar