14 ONGuri din ţară, printre care si A.L.E.G., au trimis o scrisoare deschisă ministrului de Interne Radu Stroe prin care îşi exprimă îngrijorarea cu privire la modul în care se desfăşoară controalele la adresa femeilor din structurile MAI, pentru depistarea eventualelor acte de hărţuire ori discriminare pe criterii sexuale.
“Apreciem promptitudinea cu care aţi iniţiat acţiunile şi implicarea dvs. în rezolvarea acestor probleme, însă atragem atenţia că hărţuirea şi agresiunea sexuală, mobbing-ul, violenţa fizică şi psihologică sunt fenomene dinamice, care pot îmbrăca forme foarte subtile şi greu de depistat în cadrul unor controale”, se arată în scrisoarea deschisă.
Organizaţiile îşi exprimă îngrijorarea cu privire la eficienţa anchetei, în absenţa unor măsuri care să asigure protecţia femeilor intervievate, confidenţialitatea datelor şi garanţia că nu vor exista represalii împotriva celor care denunţă actele de viol, mobbing sau hărţuire sexuală comise la locul de muncă.
Nerespectarea acestor condiţii de investigare poate transforma ancheta într-un act de intimidare a femeilor angajate în structurile de poliţie şi le poate îngreuna situaţia la locul de muncă. Din acest motiv, organizaţiile îi cer ministrului să facă publice condițiile de realizare și rezultatele investigației în curs.
Evaluarea internă a actelor de agresiune sexuală trebuie să aibă în vedere şi bărbaţii, consideră semnatarii scrisorii, întrucât aceştia la rândul lor pot fi victime ale diverselor forme de violenţă sexuală şi abuz, după cum o arată experienţa altor state.
“Este important ca mesajul de toleranţă zero faţă de orice formă de hărţuire şi agresiune, inclusiv hărţuire sexuală, față de angajați/angajate sau cetațeni/cetațene să fie dat de la nivelul conducerii Poliţiei şi urmat de acţiuni ferme şi susţinute”, se mai arată în scr