* În acest interval, buzoienii restanţieri ar putea avea posibilitatea de a se redresa financiar, fără a-şi pierde locuinţele
* Evacuările pentru neplata ratelor bancare vor începe din luna martie
Începând cu 1 martie 2013, zeci de buzoieni îşi vor pierde locuinţele ca urmare a neplăţii ratelor bancare. În prezent, evacuarea este interzisă în lunile de iarnă, fapt pentru care proprietarii restanţieri vor putea fi executaţi silit doar după această perioadă. În intervalul 1 decembrie–1 martie, ar exista posibilitatea ca datoriile să fie achitate, însă sunt voci care susţin că perioada este prea scurtă pentru ca restanţierii să îşi refacă situaţia financiară. Astfel că deputatul Bogdan Diaconu pregăteşte o iniţiativă legislativă pe baza căreia evacuarea restanţierilor la credite sau la întreţinere s-ar putea face doar după doi ani de la momentul în care casele lor ar intra în executare silită.
În prezent, la nivel naţional, peste 100.000 de locuinţe se află în situaţia de a fi executate silit în urma contractării de credite şi a imposibilităţii de a achita ratele. Situaţia se referă nu doar la creditele ipotecare, ci şi la restanţele contractate pentru alte tipuri de credite, unde nu s-a garantat cu locuinţa. O altă categorie numeroasă de cetăţeni este ameninţată de evacuarea din locuinţe din cauza neplăţii taxelor la utilităţi. Astfel, peste 100.000 de locuinţe din toată ţara pot fi executate silit de firmele de insolvenţă sau de firmele de recuperare pentru datorii la întreţinere de peste 10.000 de lei.
În cazul în care restanţierii ar primi o amânare de doi ani a executării silite, ar putea avea timp suficient pentru a se remedia financiar, măsură întâlnită în Spania.
La nivelul judeţului Buzău, multe dintre persoanele care în urmă cu ceva timp beneficiau de salarii consistente şi de locuri de muncă oarecum sigure s-au împrumutat l