Ghetarii perfecti care se formeazã în Cheile Jietului, numai buni pentru cãtãrare, i-a provocat pe salvamontistii din Petrosani sã deschidã o scoalã de alpinism pe ghetari. Proiectul a apãrut în urmã cu mai multi ani, dar nu au fost si fondurile necesare. Cert este cã initiativa, dacã ar deveni realitate, s-ar bucura de un real succes.
Dovada este si numãrul foarte mare de pasionati de escaladã întâlniti la fiecare sfârsit de sãptãmânã în Cheile Jietului.
„Zona se preteazã foarte bine pentru escaladã atât pe ghetar cât si stâncã, pe timp de varã. Deci ar avea activitate pe tot timpul anului, iar cei care vor sã învete tainele alpinismului pe gheatã si stâncã sunt destul de multi.
Sunt convins cã multi turisti vor sã vinã în Cheile Jietului, dar trebuie initiativã din partea oamenilor, fãrã ea nu se va face nimic. Pãcat cã trebuie sã vinã cineva, tot timpul, din altã parte, sã fructifice aceastã zonã extraordinarã.
La fel este si în Cheile Taia, Cheile Rosia, zone apropiate de cele ale Jietului, dar care nu sunt valorificate.
Aici se pot face o multime de activitãti pentru turisti. Avem potential numai trebuie sã-l si valorificãm”, spun salvamontistii.
Prinsã în proiectul Parângului?
Poate aceastã scoalã va deveni realitate dupã ce si Parângul va deveni o statiune asemenea celei din Bansko dupã care s-au inspirat edilii. Importanta acestei arii naturale protejate se datoreazã în bunã parte frumusetii peisajului cu versanti abrupti ai Parângului, cu chei înguste si stânci sãlbatice care se preteazã industriei turismului, atât pe timp de varã cât si în anotimpul rece.
Linistea zonei este tulburatã sporadic, doar vara de turmele de oi urcate în munte la pãscut, iar iarna de câtiva temerari dornici de escaladã pe ghetarii grandiosi formati pe stânci.
Maximilian Gânju Share
Ghetarii perfecti care se formeazã î