Islanda îşi suspendă, pe termen nedefinit, negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Decizia este luată în context electoral. Înainte de alegerile generale din aprilie, politicienii ţin cont că 60% dintre islandezi nu mai doresc să facă parte din Uniune. Motivul este în principal unul economic: după criza economică ce a adus-o aproape de faliment în 2009, acum Islanda şi-a revenit.
Anunţul de suspendare a negocierilor a fost făcut de coaliţia de guvernare, adică social-democraţii şi Verzii. Mai exact, guvernul a precizat că acum “e clar” că discuţiile pentru aderare nu vor duce la un tratat în cursul actualului mandat parlamentar. Drept pentru care nu va mai exista nicio decizie guvernamentală sau parlamentară legată de aderare în lunile următoare.
Islanda este membră a Spaţiului economic european din 1992, dar a cerut deschiderea negocierilor de aderare abia în 2009, după ce a fost lovită de o criză economică fără precedent. A fost prima decizie politică importantă a noului guvern, instalat după căderea Executivului precedent. Cu o economie în bernă din cauza crizei declanşate de prăbuşirea sistemului bancar şi cu un şomaj galopant, insula nu mai voia să rămână singură în faţa unei crize de o asemenea amploare, notează “Le Monde”.
Acum, decizia de a lua o pauză de la negocierile cu Bruxelles-ul este tot una politică: pe 27 aprilie vor avea loc alegerile legislative. Iar datele problemei s-au schimbat radical. Economia e pe linia de plutire, şomajul s-a înjumătăţit faţă de 2009, iar puterea de cumpărare se apropie de cea din 2008, înainte de criză.
Mai există şi un alt aspect. După doi ani de discuţii, autorităţile de la Reykjavik au încheiat doar 11 capitole de negociere din 30, în principal din cauza discuţiilor legate de agricultură şi de cotele de pescuit. Toate acestea, plus criza prin care trece zona euro au transformat aderarea