De la sfârşitul acestui an, statul român ne va deconta parţial servicii medicale oriunde în UE. Lucru care nu se va mai întâmpla şi la spitalele private din ţară dacă iniţiativa ministrului Nicolăescu va trece
Propunerea ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, de a nu mai da bani de la bugetul de stat spitalelor private vine exact în anul în care România trebuie să aplice o Directivă a Uniunii Europene (UE) care spune că, din octombrie 2013, pacientul român se poate trata la orice spital din Uniunea Europeană pe banii statului.
Este vorba despre Directiva 2011/24/EU a Parlamentului European din 9 martie 2011, privind accesul cetăţenilor Uniunii Europene la tratamente transfrontaliere, care trebuie implementată în toate statele membre până în luna octombrie. Potrivit acestei directive, fiecare cetăţean european îşi poate alege unitatea sanitară de pe teritoriul UE unde vrea să se trateze. Însă ca să-şi deconteze o parte din bani la stat pacienţii vor trebui să ţină cont de pachetul de servicii acoperite de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
„Pe de o parte, se renunţă la plata spitalelor private, dar pe de altă parte, vom plăti la cele din străinătate. Însă, doar pacienţii ar trebui să aibă dreptul să facă aceste alegeri medicale. Din octombrie, pacienţii români vor putea merge să se trateze în străinătate, iar pe baza dosarului cu care se vor întoarce, Casa de Asigurări de Sănătate le va deconta o parte din banii cheltuiţi acolo. Aceste schimbări vor avea un impact puternic asupra sistemului medical din România, iar spitalele din ţara noastră vor trebui să crească calitatea serviciilor pentru a nu stimula plecarea pacienţilor români afară“, a explicat Lucian Duţă, fostul şef al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).
„Pacientul trebuie lăsat să se trateze unde vrea“
În ceea ce priveşte propunerea ministrului Sănătăţii de