O parte dintre sala-riaţii Rompetrol Rafinare protestează de două zile împotriva conducerii. Este vorba despre 480 de membri ai Sindicatului Lucrătorilor de pe Platforma Industrială Midia Năvodari. Ei sunt nemulţumiţi pentru că nu sunt admişi la negocierea contractului colectiv de muncă, expirat din data de 31 decembrie 2012. Nişte negocieri au loc, spune preşedintele SLPIMN, Vasile Pascu, dar numai cu sindicatul reprezentativ, Petrochimistul, condus de PSD-istul Petre Tancău.
Aşa, de fapt, spune şi Legea 62 din 2011: negocierile au loc între patronat şi sindicatul care reprezintă 50% plus 1 din salariaţi. Cu circa 1.500 de membri din totalul de 2.800 de salariaţi, Petrochimistul se încadrează. SLPIMN şi al treilea sindicat de pe platforma de la Năvodari, Vega, care reprezintă peste 300 de salariaţi, nu pot decât să stea şi să aştepte rezultatul negocierilor. Nu vor să stea şi nu vor să aştepte, ci să se implice, pentru că, spun ei, drepturile ce li se cuvin vor dispărea.
Prima de vacanţă, principala revendicare
Principala revendicare a SLPIMN este acordarea primei de vacanţă. „Cuantumul primei de vacanţă este stabilit prin contractul colectiv de muncă la 4.000 de lei", spune Pascu. Nu i se pare o sumă mare, pentru că la Rompetrol se munceşte mult, în condiţii grele. „Din vremurile de glorie ale Petromidia până acum, numărul salariaţilor s-a înjumătăţit, iar volumul de muncă a crescut. Nu ne plângem însă", spune Pascu, om cu vechime de peste 30 de ani în combinat. La aceşti 4.000 de lei se mai adaugă o revendicare colaterală: decontul unei părţi a biletelor de vacanţă. Cele trei sindicate au hotărât în 2011 suspendarea, pentru 2012, a plăţii acestor drepturi, înţelegând situaţia grea a societăţii.
„Am propus atunci acordarea de acţiuni care să poată fi răscumpărate în trei ani, în contravaloarea acestor drepturi suspendate, dar ni s-a spus că