Pe cat de greu este sa faci pronosticuri, pe atat este de evident ca in anul care a inceput problemele incurcate ale Europei nu mai provin atat din partea Greciei sau a Spaniei, cat din nelinistea produsa de unele probleme ale Frantei, care se anunta furtunoase.
S-au terminat colacii de salvare
Eventualele dificultati ale Frantei ar putea prejudicia chiar si principalul motor european, Germania, parte a acestui tandem care a functionat fara fisuri de la incheierea celui de-Al Doilea Razboi Mondial, comenteaza Project Syndicate.
Previziunile expertilor presupun ca in acest an cresterile economice ale Europei vor fi foarte anemice, daca nu cumva chiar nule, ceea ce complica si mai mult calculele oficialilor, ale bancilor si ale institutiilor regionale.
Din pacate, nu se prevad de nicaieri rezerve sau eventuali colaci de salvare pentru ghinionistii Europei, atunci cand acestia raman fara busola si plutesc in deriva, cu riscul de a da peste un iceberg. Europa ramane una din necunoscutele lumii.
In ce priveste Orientul Mijlociu, este clar ca el va continua un fel de primavara tomnatica, unde unii lupta sa apuce puterea, altii sa n-o piarda, iar altora nici nu le este clar pentru ce se bat corp la corp.
Sigur pe putere pare, de exemplu, presedintele egiptean Mohamed Morsi, ale carui jocuri sunt suficient de bine facute ca sa ramana neclintit, cel putin pana la sfarsitul de an, chiar daca societatea este profund divizata intre mari grupari rivale, iar dezacordurile intre ele au sanse sa dureze tot anul.
Tertele puteri si interesele lor
In schimb, toti analistii politici preconizeaza caderea regimului lui Bashar al-Assad din Siria, cea ce nu pare sa puna capat razboiului civil aflat in desfasurare. Luptele ar putea continua la fel de intense chiar si fara prezenta dictatorului, intr