Conducerea spitalelor private care oferă servicii ce lipsesc cu desăvârșire în spitalele de state amenință cu închiderea dacă se oprește finanțarea de la CNAS. În Brașov, două spitale particulare sunt singurele în care pot fi tratați bolnavii de cancer și urgențele cardiologice din acea zonă.
1 /.
Spitalul Clinicco din Braşov asigură de patru ani rezolvarea urgenţelor cardiologice din judeţele Braşov (inclusiv Valea Prahovei) şi Covasna. Pacienţii sunt aduși cu ambulanțele de stat aici, unde beneficiază gratuit de tratament, întrucât clinica are contract cu CAS Braşov acoperit 100% din contribuţiile asiguraţilor.
„Pur și simplu nu există niciun alt spital în zonă care să intervină în urgenţele cardiologice. Spitalul Judeţean din Braşov nu are linie de gardă cu cinci doctori, cum ar trebui, iar până la Spitalul din Târgu-Mureş sunt trei ore. Ori, în caz de infarct, e cam mult și trebuie acționat imediat. Aşa că pacienţii sunt aduşi cu ambulanţele direct la noi”, ne-a declarat dr. Florin Orţan, şeful secţei de cardiologie intervenţională. CATEGORIILE DE BOLNAVI cele mai afectate de oprirea decontărilor către spitalele private
Investiţie pe apa sâmbetei
Bolnavilor li se montează stent, stau la terapie intensivă şi, după câteva zile, sunt externaţi. În mod normal, stabilizarea şi tratamentul în caz de infarct ar costa 2.500 de euro, cu mult peste posibilităţile românului de rând. Automat, tăierea finanţării de la CNAS, ce reprezintă 30% din cifra de afaceri a spitalului, ar distruge tot ce s-a construit.
„Din cei 150 de angajaţi, am fi nevoiţi să dăm afară jumătate şi cred că, până la urmă, nu am avea altă soluţie decât să închidem. În spitalul nostru, care e şi clinică universitară, nimeni nu lucrează part time şi nu se pune problema unui conflict de interese. Mai mult, noi am reuşit ce nu a făcut statul - să aducem din Franţa doi medici ro